Detroit

Hej bloggen, nu var det dags för ett inlägg i denna glesa blogg. Nu i veckan har vi varit och kikat på en massa filmer på bio. I torsdags var i och så Les Miserables, en tragisk musikal som tar plats under franska revolutionen. Den var intressant, bra sång, musik och skådespeleri. Dom sjöng all dialog i hela filmen så det var lite annorlunda än vad jag hade tänkt mig. 4 av 5 toasters skulle jag ge den. Man var tvungen att hänga med i lyriken och i vad som hände för att förstå allt till dess fullo. Igår hade vi "movie day" vilken endast vart två filmer på bio. Vi såg Skyfall och The Hobbit. Skyfall var ruggigt bra. Till skillnad från de andra Daniel Craig "Bond" filmerna så var denna story line mycket simplare och vart kompletterad med spännande action och pangpang. Riktigt bra måste jag säga. Kanske inte riktigt 5 av 5 toasters för att den var magnifikt utöver mina förväntningar. The Hobbit var lite av en besvikelse måste jag säga. Vi såg den på IMAX vilket var riktigt häftig. Duken var säkert som fyra vanliga biodukar och de hade bra mycket krut i ljudsystemet och 3D var helt okej. Jag tycker fortfarande inte att 3Dn nu för tiden är lika bra som vanlig "platt" film. Vad som gjorde mig lite besviken var att filmen inte var i samma mörka "setting" som de andra filmerna var i. Dock förstår jag att storyn inte hunnit blivit mörk/tragisk och det kändes som att de försökte vrida det hela åt ett familjefilms koncept. Kanske vare bara jag som tyckte att dvärgarna gjorde det hela lite mer skämt samt men vad vet jag? 

Hur som helst så var jag på rundtur i Detroit idag. Det var lite mer än bara en Detroit tur eftersom vi åkte igenom förorterna runt omkring själva staden. Det är verkligen sorgligt att se de fattiga områdena och alla övergivna fabrikhus och trasiga sammhällen. Ett viss obehag susade genom bilen när man hör hur illa det är i vissa områden och att man måste låsa dörrarna vid rödlysen för man vet aldrig vem som springer upp till bilen. Hur som helst så tog en kompis till någon av värdpärons ingifta syster tillsammans med hans fru mig runt. Vi började med att åka till fruns jobb. Hon jobbar i en skola som undervisar i alla olika konstformer för folk som ska ta sin Master Degree. Hon visade oss runt campuset och berättade lite om skolans historia. Vi gick igenom några av elevernas studior där de målade, tog foton eller skulpterade. Efter det bar det av mot Detroit. Mannen visade sig veta allt om i stort sett alla byggnader och områden i hela Detroit. Vi åkte som sagt runt i förorterna och igenom de gamla delarna av Detroit som var övergivna innan vi kom in till själva staden nu ( eller den lilla part som fortfarande är säker och lever). Vi åkte ut på en liten ö mellan Kanada och USA där man såg helsa staden med alla skyskrapor och så men det var någe helvetianus kallt, snöade och blåste. Vi försökte ta lite bilder men det vart inget bra nog att visa allmänheten. Vi tog en tur i General Motors nya byggnad där de hade utställda bilar på understa våningen, en biograf, restauranger och en biograf och mycket annat. Jag tyckte att de var ballt att se arkitekturen och så själva bilgrejen föll bort men jag är nöjd. Jag var inställd på dåligt väder så jag vart inte så förvånad att det inte vart några bra bilder, men nu vet jag vart jag ska åka när det är fint väder ute någon dag. Nu blir det lite deg innan det är dags att att crasha för natten. 
 
Fred.

Nu är glada julen slut

Hej bloggen. Denna tisdagmorgons sol stiger i tempo med Justin Vernons mystik. Igår var det amerikansk julaftons firande för hela slanten. Suverän mat, trevligt sällskap, otroligt fina klappar och mycket skratt summerar ganska bra vad som hände. Morgonen startade med en härlig frukost men typ ungsbakadbrödgratäng. En variant av bröd som de blandat med bacon, skinka och ägg och sedan slängt in i ugnen.Efter frukosten vart det arbetsläger med matlagningen. Skala och skära äpplen, duka fram en massa kakor, ställa fram och täcka efterräter, koka potatis, värma kalkon och tillaga prime rib. Vi köpte en honeybaked skivad kalkon förra helgen som vi skulle ha tills idag och gud, jag får ju nästan be om ursäkt för religösa uttryck men jag tror inte att jag ätit så gott på länge. En lagom sötma trängde igen den saftiga kalkonen spättad av min gaffel på förtärngs expressen. Hur som helst vart det paket öppning på kvällen. Vi va lite för många för att gå i åldersordning när vi öppnade paketen. Alla slet och rev upp sina paket och ropade tack tvärs och kross varddagsrummet. Jag har nästan dåligt samvete att jag inte köpt mer paket till folket som var där och definitivt till värdpäronen. De fick en bok, Homecooking in Sweden eller något liknande, en Kosta Boda och en kalender med bilder från sverige. Jag kände att det var roligt att de fick lära sig lite mer om Sverige utöver det jag vet. Sen vet jag inte riktigt ursprunget till många traditioner och så, så de får läsa sig till vad visdom men det verkade som de gillade recepten i boken och såg fram emot att göra något nu under lovet. 
 
Hur som helst känner jag att de va alldeles för generösa. Axelband till gitarren, två filter till kameran (!!), två Bon Iver skivor ( <3, ja mamma den där "skrikiga mannen.."), ett fodral till min tablet, gitarrsträngar och lite annat smått och gott. Det känns lite lite att bara ge vad jag gav men jag får väl hitta på något till för födelsedagar eller laga middag elelr så. Tack alla där hemma som skickade paket och kuvärt från andra sidan planeten!
 
Idag blir det lite snurr och shopping tror jag. Vi ska väl iväg och käka frulle här snart och sen får vi se vad dagen tar oss. Puss och kram på er där hemma och tack åter igen!
 
Fred.

Julefröjd?

Hej bloggen. Julen börjar krypa sig närmre och närme. Jag känner inte julstämningen än. Allt julprat, julmusik och annat verkar inte ha något större effekt. Jag vet inte riktigt om det är jag som inte riktigt tänker "jul" på samma sett här som man gör hemma. Jag önskar mig inget i julklapp, jag har inga "förhoppningar" direkt. Det är inte så att jag tror det kommer bli tråkigt men man har ju alltid förhoppningar om att julen ska bli lika dan som den varit tidigare och man vet på ett ungetfär hur allting går till. 
 
Hur som helst har vi bockat av ena sidan av familjens julfirande idag / ikväll. Vi träffade värdmors sida hos en av hennes bröder. Kanon god mat och trevligt sällskap exponerades mitt sinne för. Vad jag har lite småsvårt här är att man inte "anses" som något mer än barn så länge man är i highschool. Men whatever. Hur som helst så åt vi kalkon, skinka, grönabönorgratäng och potatismos som toppades med lite kladdkaka och grädde. Det var julklappsutdelning och alla verkar ha tänkt på mig även fast jag försökt uttrycka mig så att jag inte "önskar" mig något men va ska man göra. Jag fick en "dassbok" 400 ish sidor, ett presentkort på Best Buy och 20 dollar. Jag har inte gett några av mina presenter än utan tänkte vänta tills vi firar jul här och ge det jag har kvar från sverige till värdpäronen. Vi spelade även ett spel liknande vår julklappslek för er som vet. Vad dom gjorde annorlunda var att man fick dra ett nummer ur en bunke och nummeret man fick sa vilken tur man hade att välja ett paket. Vad man gjorde när det var ens tur var att man fick ta ett paket ur potten eller sno ett paket från någon annan och ge de ett paket ur potten. Jag fick en låda med Kleenex och 10 dollar som sedan blev snodd och ersatt med en nutcracker docka. Jag har inte gjort något speciellt idag men är döslö och tänkte ta en ordentlig sovmorgon imorgon. 
 
Fred

Kortpost

Tjublogg, nu är jag här igen med en kort update. Idag landade paketet med min tidiga julklapp. Eller egentligen kom det igår men värdfar hade tagit allt upstairs så jag inte skulle se vad de hade köpt, men fick objektivet och batteriet i morse innan vi åkte till skolan så jag har lekt runt lite. Det var allt jag ville säga. Har aldrig riktigt använt mig av vidvinkel objektiv så detta var spännande och helt nytt. Whoahao!
 
Fred.

Varning för långpost

Hejhej bloggen. Nu sitter jag äntligen här och skäms för att jag inte har skrivit något här på evigheter. Nästan tre veckor utan uppdatering fy skäms. Hur som helst så knatar utbytesslivet på som vanligt. Det känns som att jag blir mer och mer involverad i skola och aktiviteter hela tiden. Bästa sättet att lära känna folk vad jag har märkt är när man har vikarier i skolan som låter en sitta och prata. Alla eleverna flockas snabbt i ring och har alla möjliga frågor. Som jag nämnde i mitt senaste inlägg så r det Holiday Season vilket betyder julmusik, reklam om jul och annat trams överallt. Helt ärligt så känns det inte som att det är julafton om en vecka när det vissa dagar är 15 grader och strålande sol här och är gröna och man måste slänga vinterjackan över armen.
 
Hur som helst så har vi de senaste veckorna varit iväg och julshoppat. Själv har jag inte gjort så mycket shopping då jag inte riktigt känner att jag har så stor budget plus att jag har fina presenter hemmifrån sverige. Däremot har värdmor shoppat en hel del. Vi kan väl säga att det hela började här för två veckor sen när vi snackade om att vi skulle kika på Amazon och beställa några säsonger av The Mentalist och 24. Hur som helst så fick jag inte köpa någonting till mig själv enligt värdmor. Dagarna gick och vi gick tillslut ut på Amazon och jag övertalade henne att jag skulle få köpa ett objektiv till mig själv då jag ska iväg på jullovet på sight seeing med någon släkting i staten och att jag ville vara förberedd. Hur som helst så fick jag tillåtelse att köpa objektivet ( det var inte något tjafs eller så utan bara att hon tyckte en sak och jag en annan). Jag slängde även på ett extra batteri till kameran medans jag va på hugget. Det är roligt att objektivet nästan är häften så dyrt som i sverige och batteriet är kostar 180 kr istället för 450 kr. När vi/jag var färdigshoppad så bad värdmor mig att skriva ner allt jag egentligen ville ha från Amazon så hon kunde köpa något åt mig i julklapp. Jag försökte förklara att jag inte ville att de skulle köpa något till mig, att bara få bo hos dem är stort nog och att de inte ska behöva köpa något till mig. Men det fungerade ju inte riktigt som jag hade tänkt och hon pressade mig till att skriva ner allt jag ville ha.. Jag skrev upp lite billiga grejer som ett fodral till min tablet och Bon Iver skivor. Värdmor gav sig inte efter det heller, hon fick mig att skriva upp en hel radda grejer även fast jag tyckte det var alldeles för dyrt i present av värdfamiljen. Det är nästan så jag fick dåligt samvete men vad kunde jag gjort? Eh vi får väl se va som händer och sker. Hur som helst så ser jag fram mot min julklapp jag köpte till mig själv. 
 
Nu i veckorna upptäckte vi att körrummet där vi sjunger hade en mikrofon som stack ut genom väggen. Jag frågade värdmor/körlärarinna vad det var till för och hon sa att det var en mikrofon för att spela in körerna och att dom hade ett bra ljudsystem som någongång vart i bruk. Hur vi än försökte trixa och koppla så funkade det inte. Jag och Dylan jobbade flitigt tills jag drog ner micken från väggen och det visade sig vara ett uråldrig batteri i micken. Nytt batteri och allting fungerade perfekt. Jag har prövat att spela in lite random stuff efter skolan men det enda som var dåligt var att sladden gick igenom väggen in i kontoret där inspelningsutrustningen är. Det var här jag så småningen skulle stöta på min första språkfrustration här i staterna. 
 
En dag efter skolan ringde vi den ljudansvariga för aulan i skolan för att få låna lite kablar och en mick. Han visade sig inte vara den härligaste människan att prata med. Gubbtjurig och otåligt. Jag försökte förklara för honom vad för sladdar vi behövde och vad för mikrofon etc och han frågade mig om och om igen om jag visste vad jag gjorde, och jag sa till honom att jag inte visste va sladdarna och allt heter på engelska men jag förklarade utförligt hur varje kabel såg ut och han frågade varför jag behövde flytta ut utrustningen i körsalen istället för att ha de i kontoret och jag sa att jag inte kunde spela in från kontoret när jag själv behöver stå ute vid mikrofonen samtidigt som jag måste ha playback från det jag redan spelat in. Tillslut fattade han det men så började han fråga om kablarna igen.... Va äre du inte fattar?! tänkte jag högt i mitt huvud men det slutatde med att jag bara så åt honom att vi skulle skita i det men så snackade jag med en ljudansvarig 2.0 och han sa att skolan inte hade kabeln jag letade efter. Hur som helst så förtjänar gubben en Gibbs-slap och vi löste probemet genom att i lördags köpa kabeln jag behövde på Guitar Center så det är lugnt, jag är åter lugn och ser fram emot att spela/filma något nu under lovet då jag har tillgång till skolan eftersom värdmor jobbar där!

Jul dekorationen har även kommit upp i huset. Tomtar, krimskrams, julprydnader och godis pryder nu vårt hus. Vi har även haft en julkonsert med kören. Det har lite smått varit kaos när det kommer till repet av jullåtarna. Folk sket i att komma till lektionen och många tramsade runt. Det märktes dock inte när vi väl uppträdde. Vi sjöng bättre än vi någonsin gjort och det var inget trams när det kom till krita. Har även fått terminsbetyg, eller progress report som de kallar det. Topp betyg, A, A, A, A, A och A stod det på mitt papper. Jag har 146% av alla uppgifter gjorda i Art.. Jag vet inte riktigt hur det går till för jag får välja mina egna uppgifter och jag får göra vad jag vill och har inga inlämningsdatum för mina uppgifter. Just nu håller jag på med en superhjälte/comic bild som jag tror kommer turn out pretty good.  Just har jag endast 24 timmar kvar i skolan innan det är jullov. Gaah va skönt, har vart lite smådegig i huvudet på sistone och det känns verkligen som att det är dags för ett lov. 
 
Har även fått Care Package No.2 hemmifrån. Lite julklapppar i olika storlekar och hårdheter, godis och andra härligheter. Tack Adam! Det är härligt att veta att det finns någon man kan vända sig till även fast vi är på varsin sida om jordklotet, tack! Värdpäronen köpte även en AS stor låda med kitkat åt mig för att jag råkade nämna att det va gott, 1,36 kg att käka.. Nej mamma, jag har inte ätit upp allt än. Det kommer nog ta mig både en två och tre och fyra veckor( dagar ) att äta upp. MOhahehahea.
 
I fredags var vi på ett ställe, Crossroad village, en liten by/stad de byggt för att visa hur det var förr i tiden. De hade en liten blacksmith, en gammaldags tåg och liknande. Anledningen till att vi var där var för att en av körerna skulle sjunga i en kyrka där och jag hakade på för att jag fick gratis inträde. Det slutade med att jag stannade där med ett gäng tills de stängde. Det var roligt att lära känna lite nytt folk och så. Efter det åkte vi hem till Bailey, Dylan's görlfränd och hängde där ett tag innan jag blev upplockad av värdmor. Nu känner jag att detta börjar gå utför så jag tänker lite dekorativt avsluta med lite bilder från hemmet, och skolan och paket.
 
Fred.

Min profilbild
Follow on Bloglovin

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv